Helló világ!

Welcome to WordPress.com. This is your first post. Edit or delete it and start blogging!

Kategória: Kategorizálatlan | 1 hozzászólás

Most már minden kekko…

…mert itt járt a gekkó (imori). Kekko: nagyon jó. Reggel 7-kor hazafelé a folyosón egy miniatűr cikázó lényt vettem észre, egy pici gekkót. Nem tudom mit keresett itt, mert a laborban kétszer láttam eddig élőlényt (rajtunk kívül, de azok is inkább robotok): ma, egy szúnyogot, meg az első napokban, mikor behoztam lefényképezni a szamurájbogarat.

Ilyen volt a kis hörrr:

IMG_8324

És eszembe jutott Escher, de a gekkónak is:

eschergekko

Kategória: Kategorizálatlan | Megjegyzés hozzáfűzése

Kötelező darab: Masquerade

Ezt muszáj látnia mindekinek, hogy megértse a japánokat Meglepődött
A Masquerade című játék egy furcsa színházként fogható fel,
melyben a versenyzők különféle jelmezek és kellékek segítségével adnak
elő trükkös jeleneteket, melyek megtéveszthetik a szemet – például ha a
szereplők egy része (fekete ruhában, fekete háttér előtt) nem látszik a
színpadon, abből ilyesmi fog kisülni, mint a lapon látható videóban.
Kategória: Kategorizálatlan | Megjegyzés hozzáfűzése

Fogas kérdés

Fodrgászhoz kellett mennem, mert pár hete kitört egy nagy darab a bal alsó négyesből. Nem volt vele semmi gond, de két napja egy hideg tofura nagyon bedurrant, aludni se tudtam, úgy fájt, szóval nem lehetett tovább halogatni, amit azért tettem, mert azt hittem, hogy egy korábban már gyökérkezelt fogam ment most mégjobban tönkre. Hayashi-sensei volt oly kedves és elkísért tolmácsolni. Kiderült, hogy nem is ez fájós fogam volt kiidegelve, így még meglepőbb, hogy semmi gond nem volt vele egész eddig. Volt egy fogröntgen, és egy kis ideiglenes tömést kaptam bele, végül fizettem ami 10% önrészt (co-payment, ugyebár), ami 790 jent tett ki. Mint a legtöbb dolog, ez se (sokkal) drágább, mint otthon.

A japán fogászat pont olyan mint otthon, illetve odahaza láttam már ennél jóval high-tech-ebb  fogászatot, és nem az osztrák határ mentén. Ami nagy különbség, hogy itt természetesen UV-fénnyel fertőtlenített papucsot kell váltani – azt a szokást egyébként szívesen meghonosítanám Magyarországon.

Ami vicces, hogy épp mielőtt elindultunk, erre a képre bukkantam nem fogászati témájú szörfölgetés közben. Köszi, jó ómen volt…

Kategória: Hétköznapok | Megjegyzés hozzáfűzése

Izomkonferencia

Nem, sajnos nem tudok olyasmiről beszámolni, hogy tudományos konferencián voltam. Mon-chan ellenben így harangozta be a pénteki éttermezést, és bebizonyosodott, hogy tökéletesen helyes volt a névválasztás. Nemsokára véget ér a japán kalandom, és van egy pár dolog, amit hiányolni fogok. Az olyan dolgok, amik nagyon japánok, nem szeretném meghonosítani, mert nem illenek a környezetbe. Pl jó a sushi, de tenger és megfelelő hűtőlánc híján erőltetett otthon sushiért ácsingózni nap mint nap. Viszont vannak olyan dolgok, melyek nálunk is léteznek, csak más formában, és nem lenne megerőszakolása a magyar szokásoknak a japán meghonosítása vagy alkalmazása.

Szóval Man egy yakinikube vitt el minket, a jó öreg Kokubunjiba. Ez egy barbecue-étterem, azaz angolul kb így hangzik, de kicsit több, kicsit kevesebb annál, amit ez a szó egy nyugatinak mond. Én előre untam, mert azt hittem (nem is tudom miért, azaz a barbecue szó miatt), hogy majd a szokásos medvetalpnyi sokat fogjuk falatozni. Persze hamar kiderült, hogy erről szó sincs. A japánok, ha étterembe mennek, általában nem úgy készülnek, hogy "akkor most megyünk a menő olaszba, franciába" hanem inkább "akkor most megyünk csirkét/marhát/halat/tofut enni", azaz legtöbbször étel- vagy alapanyagfajtaság szerint tematikusak, és azon belül nem két főétel van (ezt már tudjuk) hanem 12 kisebb – persze pl. a mi halászcsárdáink is nagyjából megfelelnek ennek a gondolatnak.

Szóval itt marhát és disznót lehet enni, azok minden részét. Mon – nem tudom, hogy egyéb alalmas szó híján, vagy mert poénkodott – felfedte a lényeget, ti. hogy most eszünk harántcsíkolt izmot és simaizmot is. Én profin rögtön lecsaptam, hogy most mi van a szívvel, mint a harmadik fajta izommal, de sajnos az itt nem volt kapható. A többi azért megér egy misét, tényleg felvonultatták a lehetséges izmokat, textúrákat… mindegyik fogás fejenként 3-6 darab 10-15 cm2-es szeletet jelent, amit 1-3 perc alatt lehet készre sütögetni az asztali grillezőn. Minél kevesebb procedúrán megy át az alapanyag, annál egyedibb és… eredetibb. Megjegyzem, enyhén be voltak pácolva a húsok.

Nyelv, a szokásos kezdőétel, gondolom mert az az első izom az állatban, amivel a kaja találkozik – itt kiemelendő a tér mindhárom irányába futó (azaz nem párhuzamos) izomrostok különleges textúrája.

Vékonybél simaizom – nem kell fujjolni, kb mint a pacal, de szerintem az utóbbi jobb, mert jobban megfő és nem olyan rágós. Az íze kellemes, főleg ha van rajta zsír (Mon kedvence).

Disznóméhizomzat (simaizom) – itt is inkább az állag az érdekes.

Légcsőporcok közötti simaizom (cafatok), talán a szomszédos harántcsíkolt izmokkal – vicces, a porcot persze nem lehet megenni, de meglepően gazdag ízvilágú fogáska.

A következő három egy tányéron jött, összehasonlítandó és meglependő:

– Valamilyen vállizom (limb-girdle) – hm, finom, nyugaton a legnépszerűbbek ezek a nagy cupákok, ami persze itt kis darabka. Na de ezek után:

Bordaközti légzőizom (marhakaraj, intercostal, karibi), de nem csonttal, hanem hosszában, csont nélkül: uhhhhh, cupák színhús, viszlát!

Rekeszizom – na ez letaglózó élmény volt. Ilyen gazdag, zamatos húsizomfajtával még az életben nem találkoztam. Otthon látott már valaki rekeszizmot a hentesnél? Vesepecsenye, jó volt veled, de… egyébként ez Nishino kedvence is – ő nem volt itt, pedig vártuk. Mon szeretné mindig elcsábítani az our directort, összébb hozva az embereket, de a délutáni éves baseballmeccs után fáradt volt a prof; megjegyzem, tényleg sokat játszott.

Platysma (nyakbőr izma) – bár nem tudtak megerősíteni, hogy az, de a mintázatából (sok zsír, köztük izomrostnyalábok) én így azonosítottam. Itt a zsír játssza a főszerepet, jó volt.

Bordaközti légzőizom var #2 – szintén marha, de most csonttal, a bordákra merőlegesen vágva, mint otthon – hm, ez így nem olyan jó, mint az előző verzió! Mon felhívta a figyelmet, hogy külön ki kell élvezni a periosteum (csonthártya) ízét, így kutyák módjára martuk fogainkkal azt (ők is azt rágcsálják a csonton, mint megtudtam), Xiao persze hangos cuppogások közepette. Közben megbeszéltük, hogy nem minden kínai tartományban népszerű a kutyahús, ellenben Dél-Koreában évente 3 milliót esznek meg. Északi testvérországukról nincs infó, ha eszik is, biztos hogy főleg kényszerből 😦 ha még van egyáltalán. Mon-chan minden állatot megeszik, ha finom, és az se befolyásolja nagyon, ha egy faj utolsó példánya pihen a tányérján. Hát igen, aki 25 l/100 km fogyasztású Toyota Suprával közlekedik… 

Csirkezúza (simaizom?) – de nem fűve, hanem hirtelen sütve (félig). Hm, ez nem volt túl érdekes.

Ha jól emlékszem, ennyiféle izmot tanulmányoztunk.

– Nem izom, de terítéken volt még egy pár szelet nyers máj is. Semmi bajon nem lett tőle 🙂 Nyunyás-érdekes, és haloványan májízű.

Utána jött még a hideg zöldséges-sobatésztás leves, ami otthon gyümölcslevesmentes nyári napokra szintén egy üdvözlendő dolog lenne. Jut eszembe, felidézem, hogy egyszer egy másik helyen tonhal kopoltyú-körüli izmokat ettünk, ami szintén a legjobb dolgok közé tartozik! Szóval éljenek a rejtettebb izomcsoportok, de lehetőleg ne a csirkehát, mert az már annyira kicsi, hogy az ízlelőbimbóknak fel se tűnik, hogy valami történik.

A minatűr étteremről csak annyit, hogy odahaza az ÁNTSz valószínűleg bezárná, ledózeroltatná, felgyújtaná, a tulaj kedvéért pedig lobbiznának a halálbünti visszaállításáért. A grillezés miatt vastag zsírréteg volt a plafonon, a légkondin, a "pincér" mackónadrágban volt; közben meg megjött egy újabb adag simaizom is, amit egy szintén szakadtnak kinéző öregember hozott, zacskóban, és leb.szta a pultra. Egyvalami azonban biztos: az alapanyagokat a legnagyobb gondossággal kezelik, dacára a lepukkant külsöségeknek; csak frisset adnak (viva la H. Apaka!) és a végeredmény étel szinte mindig minimum közel van a tökéleteshez. Én legalábbis nem ettem még rosszat, kivéve egy nagy hodály sushibárban, ami amúgy egy sushi-"macdonalds" lánc tagjának nézett ki. (A meki is jól jön néha, ráadásul olcsóbb mint otthon, mint Beke doktor is leírta).

Talán kellene nyitni egy japános (nem japán) éttermet otthon…

Kategória: Étel, ital | Megjegyzés hozzáfűzése

Egy szegedi találkozása a japán hagyományokkal…

… na nem az enyém, hanem egy szögedi fizikus-közgazdász srácról, Dr. Beke Szabolcsról van szó. Érdemes elolvasni az interjút (számomra nosztalgikus volt, óh, zöldfülű és naïv tavaly!…) és a blogját is, az nagyon érdekesnek ígérkezik, az enyémnél biztosan jobb lesz (Roppongi, hmmm…). Nagyjából egyet is értek mindennel amit ír, így egy hónap után, kivéve a metróról és a zuhanyzásról szóló részt:

…Úgy jut el két átszállással Tokió egyik pontjáról a másikra, hogy közben kétszer néz fel: amikor a jegyét kezeli. A negyedik típusú utazó vagyok én: Aki mindezt érdeklődve nézi és csodálkozik.

Én nem csodálkoztam, de a lekuporcozós zuhanyzón se, hanem pont az ilyenek miatt éreztem és élveztem, hogy tényleg itt vagyok; ezt a nézetet persze nagyrészt Dr. Beke is osztja. Nem úgy, mint mikor egy arab országban voltunk pár éve körutazáson, és mindjárt az első reggelen hihetetlen botrány kerekedett, az utasok kalandvágyóbb része is perrel fenyegette az idegenvezetőt – mert nem volt kolbász és gépsonka a millió kaja közt a svédasztalaon. Vicsorgó Hozzáteszem, hogy itthon nyugati zuhanyzóm van – és baromi fárasztó állni benne! Sokkal jobb lenne üldögélni. Hát nem kényelmesebb?

Na de a fodrászattal szembeni averzióját megértem:

A japán óránál találtam egy még izgalmasabb programot: fodrászhoz mentem.
– És levágták a haját. Vagy ez is érdekes volt?
– Kettőre bejelentkeztem, már a székben ülve a hüvelyk- és a mutatóujjam közti távolságokkal próbáltam nagyon egyszerűen megmutatni: itt rövidre, ott hosszabbra kérem hagyni. Kicsit ideges lettem, miután felemelt a hátam mögül egy komolyabb gépet és közelíteni kezdett koponyám felé.

De mi van, ha meglékeli a koponyányimonyókomat? Sose lehet tudni! Inkább marad hosszú, egyelőre… mondhatni, "egy xy találkozása a japán hayományokkal" (make hay until it shines Szemforgató) Nemtom, akit érint vagy érdekel ez a téma, az olvassa-e még a blogomat… Síró a neve "A" betűvel kezdődik.
 rg

Click. Ez persze nem én vagyok, hanem a Slipknot énekese, Corey Taylor, vizes hajjal; de a japán fiatalok hajai jóval elképesztőbbek, mint bármi, ami otthon látható. Jövő hétvégén vadászok végre egy-két fotót Shibuyában. Mosolygó arc Bocsánat, de rég jártam arra, pedig már van jó zoomobjektívem is…
No várjunk csak: Macintosh találkozása a Spaces-szel??

Kategória: Tudomány | Megjegyzés hozzáfűzése

Csoportkép

Új csoportkép a labor munkatársairól, cseresznyevirágzás idején készült, áprilisban, de úgy látszik, mostanra sikerült előhívni a képet…

080403GroupPicture

(Klikk a nagyobb méretű kép megnyitásához). Ezen majdnem mindenki rajta van. Sherine nincs, mert nem szeret a japán kollegákkal mutatkozni. Hát, az ő baja.

Infó, első > hátsó sor, bal > jobb irány:

  • Wong neuropatológus prof Malajziából, ivócimbora
  • (egyiptomi vendég 1 hétre, ő bezzeg rámászott a képre, Sherine helyett…)
  • Hayashi-sensei, Noguchival ők ketten a témavezetők
  • Nishino-sensei, Nishino-sensei
  • Nonaka-sensei, elektronmikroszkópos guru
  • Noguchi-san, témavezetőm, még ha nem is érdeklődik magától, hogy mit csinálok
  • Mari-chan (Mario, mert Mari Okada), életvidám gyerekgyógyász, gyerekneurológus
  • Park-chan, Dél-Koreából, szintén orvos, 2 éve van itt, nagyon hangosan tud nevetni
  • Mi-chan (Mitsuhashi), Satomi férje, kedves és szerény srác, de Sherine-nek erről más a véleménye. Ha már ott van, meg kell említenem, hogy mellette a kerekes járókeret sajnos Marioé, mert egy neurológiai betegség miatt nehezen jár szegény, de a kedvét ez nem látszik befolyásolni.
  • Ogawa-san, a mindenes és elképesztő teherbírású asszisztens
  • Chieko-chan, neurológus, de jobban szereti Disneylandet; most vele írok egy review-t pár veleszületett izombetegséről
  • Goto-san, veterán, tapasztalt asszisztens, idén megy nyugdíjba
  • Xiao, a kínai Harbinból, ivócimbora
  • Honda, a lógógatyás laza, róla nem tudok még sokat
  • Minami-san, ő a DNS-laborban dolgozik, nem sokat látom, de jó fej
  • (még egy egyiptomi betolakodó)
  • Columbia, az óriás
  • Satomi-chan, a kedves, búgóhangú kiotói hölgy
  • Kamachi-san, titkárő, vannak még ketten, de ők dolgoztak (!)
  • Liang-chan, tajvanról, aranyos, de mintha félne tőlem 🙂
  • Tatezawa-san, DNS laboráns
  • May, ó, a népszerű May
  • ?
  • Mon-chan (Monma), az élet császára, ivócimbora
  • Ohnishi.san, aranyos szekvenáló asszisztens
  • Kure-san, a dizájnos és titokzatos asszisztens
  • Iwasawa-san, szintén ritkán látott DNS-laboráns
Kategória: Kategorizálatlan | Megjegyzés hozzáfűzése

Furcsaságok

Csak röviden.

Első, Honda vicces nadrágja. Suttyomban sikerült lefényképeznem, de sajnos nem is a rózsaszín pólói egyike volt rajta, sőt, most relatíve nem is lógott rajta a nadrág… de készenlétben van a fényképezőgépem, egy jellemzőbb kép készítésére!

IMG_7875

image 2. A cikkreferálókon és laborbeszámolókon néhányan nagyon lazára veszik a figurát, alig készülnek, kicsit zavaró végighallgatni az egészet. De itt ez nem baj! Soha, senki egy rossz szót nem szólt ezek miatt, nemhogy letolást kapjanak érte. Pl: X még télen előrukkolt az egy éves munkájának összefoglalásával, majdnem 0 információtartalommal. Volt az egyik dián egy Grafikon is, azt hiszem, összesen tényleg csak egy. Szokás a grafikonokban hibasávokat feltüntetni (a kis bizbaszok az oszlopok tetjén), érzékeltetendő az átlag mellett az adatok szórását is (ha olyan jellegű az adat). Ez innen hiányzott, mire Nishino-sensei megkérdezte, normális, neutrális színezetű hangon hogy:

– Hol vannak a hibasávok, ja és az ANOVA statisztikai számítások? Két hete a reggeli referálón se voltak rajta, azt mondtad, megcsinálod.
– Iiigen..
– Akkor csináld meg kérlek: tudod, öt perc az egész.

Nem az a vicc, hogy tényleg öt percig tart, hanem hogy úgy adódott elő az egész anyag, hogy nem hiányzott számára a statisztika. Pedig az, korábbi kedves témavezetőm szavaival élve, elementary number one.

Ez felveti azt a kérdést, hogy akkor mi az igaz abból, hogy a kultúra, hierarchia a szégyenre, engedelmességre és tekintélyre, na meg harmóniára épül, valamint ez hogyan egyeztethető össze azzal, hogy a japán ember soha nem mutatja ki a (negatív) érzelmeit, főleg azért, hogy ne terheljen másokat vele. Biztosan van ennek feloldása, de az nem egy egyszerű logikai kapcsolat. Persze az is lehet, hogy egyszerűen annyi az egész, hogy a hibázó nagyon is tudja, hogy hibát követ el, aztán rajta múlik, hogy ezt miként dolgozza fel. Klasszikus japános lealázásnak nem voltam tanúja, szerintem ez nálunk nem szokás.

3. Keddenként van cleaning day, mikor az asszisztenstől a professzorig mindenki seprűt és felmosót ragad, és kitakarítják a labort. Ha azonban 3 egymást követő kedd munkaszüneti nap, akkor nincs takarítás, hanem piszok van. 🙂 Sőt, én vagyok az egyetlen, aki a kávégép mellett le szokta suvickolni az asztalt, ha nem teszem meg, akkor a szép acélasztalt szépen lassan elhomályosítják a barna foltok. Az ajtókról nem beszélnék, szörnyen néznek ki a kilincsek körül, egyszer azokat is le fogom tisztogatni, ajándékként, de inkognitóban. Mindezt azzal érdemes összevetni, hogy a bevásárlóközpontokban vagy egy-egy vasútállomáson külön személyzet van a mozólépcsők állandó portalanítására…

Kategória: Vicces | Megjegyzés hozzáfűzése

Antihős – WF party

Pénteken tartottuk a kombinált welcome/farewell partyt a két jövevény csaj és Honda, illetve a távozó Wong, Mario, Fujita tiszteletére. A buli Kokubunjiban volt, egy indiai étteremben, de sajnos a japán ínyekre szabták (a b és sz betűt meg is fordíthatnám…) az ételek fűszerezését, mert szinte teljesen semleges élményt nyújtott számomra, nem úgy, mint a kedvenc kis kodairai nepáli-indiai éttermecském. Utóbbit teljesen véletlenül fedeztem fel, mikor Zuzmót kikísértem Shinjukuba a reptéri vonathoz, és hazafelé négy kilométerrel a legközelebbi állomás előtt szálltam le, hogy végigsétálhassak a Green Pink Roadon. Nyilván a legtöbb helyet, éttermet véletlenül lehet megtalálni, és eszembe nem jutott volna indiai étterembe menni, ha nincs ott a "nepál" varázsszó. A lényeg, hogy mikor először – bízva a magyaros fűszerezésen történt edződésemen – rendeltem egy 80%-os erősségű chilis valamit, háááát, szóval ez volt az a kaja, amit hiába fújtam, akkor is égetett, mikor már rég kihűlt. Elképesztő. Az első kanál curry után 3 percig csuklottam, de végig próbáltam fapofát vágni, miközben az asztal alatt kapartam a székemet, mert egy magyar nehogymá ne bírja… igen, eldicsekedtem a pincérnek, hogy mi magyarok is komázzuk a csípőset.  A szám teljesen lezsibbadt, kifolyt a sarkán a (nepáli) sör. Brutális, de élvezetes élmény volt. Azóta már megszoktam, vagy nem szívatnak 🙂

Visszatérve a partyra, az étel tehát nem volt ennyire jó, de cserébe érdekes megfigyeléseket lehetett tenni. Ó, volt még egy srác (a nevét nem tudtam megjegyezni, legyen Ishiro), aki havonta 2-3 napot fog nálunk tölteni, mert vese mitokondiumokkal foglalkozik, de a mitokondiumok legnagyobb elektronmikroszkópos szakértője ugyebár Nonaka professzor, mégha csak izomban is tanulmányozza. Ishiro egy igazi playboy kinézetű japán, de annyira, hogy a hosszú asztal másik végén ülő Ogawa-san meg is kérdezte, hogy nős-e, amit May tolmácsolt hangosan neki 🙂 Úgy tűnik, hogy a fériakat lehet szexuálisan molesztálni, de a nőket nem, mint ahogy erről később meg is bizonyosodtam (nyugi, minden testrészem megvan). A házassága ellenére azért nem volt ellenére, hogy a csajokkal fényképezkedjen, köztük a labor legdekoratívabb macskájával, aki szerintem nem a közönségkedvenc May, hanem Kure-san. És férjnél van 🙂 Fujita és Ohnishi közben a mellkasszőrzetemet akarták jobban szemügyre venni, de én nem akartam nekivetkőzni, közben megjegyeztem, hogy majd ha te is jobb bepillantást engedsz a dekoltázsodba, akkor talán igen – erre világosítottak fel, hogy itt már ez is elég durva zaklatás… nekem meg az volt az, hogy a végén Ishiro is megsimítgatta az itt teljesen szokatlan szőreimet. Jáááájjjj! Azért kíváncsi vagyok, hogy ha Ishiro, na meg Mon-chan eljönne Magyarba, mihez kezdenének a szórakozóhelyeken előforduló, nem éppen prűd(en kinéző) hazánklányaival. Ilyenek, nagyon durván festő tinik, gruftik, egyebek persze itt is vannak, de a hétköznapibb csajok közt ez a viselkedés és exteriőr nem annyira jellemző, mint otthon. Itt pl. ez már nagyon szexis, a mangapronóról meg majd később írok.

Jahajjj, korábban említettem a Bűvös szakács című gasztroblogot, ahol rendre leszólják (persze sokszor joggal) a magyar konyhát, az alapanyagok minőségét… hol is kezdjem… Noguchi-san ott volt a 2003-as szegedi WMS kongresszuson, és most valahogy szóba került, hogy "a piros hallevesben" a ponty mennyire sárízű volt, és miért? Mint mondjak, arculcsapásként ért ez az ártatlan megjegyzés. Azt tudtam, hogy a japánok ízlelése kifinomultabb, mert nem nem vágják agyon az ételeket… indiai módra maréknyi chilivel és curryvel. Ez rendben is van. De hogy így kiérezze a nyilván nem nagyon cserélődő vizű halastavakban felnövő pontyok per se alga- és iszapízét, és hogy ennyire meg is jegyezze, az több, mint aggasztó. Még akkor is, ha az Öreg Kőrössy köztudomásúlag rosszabb, mint a Kiskőrössy, bár fene tudja, valószínúleg egyik sem hiperminőségű. Én is biztos ezért szoktam – ösztönösen – jól megpaprikázni az éttermi halászleveket… Nameg az indiaiak is, hiszen ott sem japán minőségű az alapanyagok színvonala. Tényleg kell főznöm egy halászlét japán pontyből. Először magamnak, mert még sose csináltam. Egyébként meg: mivel a ponty tavakban él, természtesen átveszi a tavi biotóp ízét, szerintem pont azt kell benne értékelni, nem? Az lenne a furcsa, ha tenger- vagy tofuízű lenne. Igen, fokozatok vannak, és azt sem tudom, nem emlékszem, hogy csak a japán íny túlérzékenységének volt-e köszönhető ez a "sáríz", vagy tényleg borzalmas volt az a halászlé – sajnos előfordulhat, állítólag egyszer tonhalból is készül szegedi halászlé… Mindegy, a magyar alapanyagok sokszor tényleg sárvérűek az aranyvérű nyugatihoz és távol-keletihez mérve.

A vacsora után japán szokás szerint páran átvonultunk egy másik étterembe (karaokéba nem akart menni senki), szerintem abba, ahol először ettem ba-sashi-t (nyers lovat), de Mon-chan már annyira be volt rúgva, hogy ezt se megerősíteni, se cáfolni nem volt képes, én meg nem tudtam felidézni, hiszen eleinte nem voltam túl ismerős a környéken. Itt tovább iddogáltunk, illetve voltak jó poénok és egyebek, de nem emlékszem rájuk, csak arra, hogy "Hokkaidói Szépfiú" nevű szakéval akartak itatni, amit a mellszőrös affér miatt visszautasítottam. Chieko bemutatta a férjét, akivel az USA-ban ismerkedett meg, és jó ideig távol éltek egymástól. Ettem lovat, de nem volt olyan jó, mint az előző kettő alkalommal. Ezután én karaokéba akartam menni, de más senki, így útjaink elváltak egymástól, hazamentek aludni, én viszont 600 méteren keresztül bicajjal üldöztem May és Park taxiját. Miután megbizonyosodtam arról (és ők is), hogy nem is vagyok nagyon formán kívül, visszagurultam Kokubunjiba. Egy szórakozócentrum előtt (videojátékok, pachinko) végre teljesült egy régi álmom, játszhattam a páros-dobolós játékkal (színes figurák mennek a képernyőn, és egy helyen a zene ritmusára történő dobolással kell őket kiütni). Egy fiatal társaság nagyon érezte a ritmust, én meg odamentem, egy ideig néztem őket, majd elrebegtem nekik (egyvalaki alapalapszinten tudott angolul), hogy úúúúgy kipróbálnám, és valaki légyszi játsszon velem, amire rá is álltak. Közben megtudtam, hogy ők egy tini-rockegyüttes tagjai – nagyon úgy tűnik, hogy itt minden fiatal játszik valamilyen együttesben. Na, nekem tényleg régi álmom a dobolás, de meg kellett tapasztalnom, hogy 4 szám után vérhólyagok nőttek a tenyeremen, jajjj! Ezután úgy határoztam, hogy megkeresen a novemberi welcome party utáni karaoke-buli helyszínét (a tinik nem akartak karaokézni, pedig ők is szeretik a Slipknotot), amit nagy meglepetésemre meg is találtam, pedig csak az irányt tudtam, és a bejárata egy liftajtó volt, mellette persze felirattal, amit persze értek, nem nagy ügy (de az, 6-7 szaké után 🙂 Itt jó hangulatban eltöltöttem két órát, rekedtre "énekeltem" magam, főleg Pearl Jam, Slipknot, Alice in Chains, Soundgarden és Red Hot Chili Peppers nótákat, némelyiket többször is, gyakorlás gyanánt. Jobb is volt ez így, mert a múltkor a többiek számomra ismeretlen és unalmas japán és kínai szentimentális dalokat énekeltek, amit nem tudtam a minőségüknek megfelelően értékelni.

Ezután lent kénytelen voltam szembesülni azzal, hogy ellopták a lakat nélkül otthagyott bicajomat. Bántam meggondolatlanságomat, 1%-ban meg "örültem", mert elég nehéz lesz eladni a hátralévő 2 hónap alatt, nem tolonganak érte. Jobban körülnézve megláttam egy, az épülethez tartozó bicajtárolót, gondoltam lopok egyet magamnak hátha valaki odatette, hiszen Japánban vagyok, nem Magyarországon Hollandiában, biztos nem lopják el… Természetesen ott volt a bicaj, akkurátusan berendezve egy állványra. Hazafelé (3 óra felé járt az idő) még leültem egy a vasútállomás lépcsőjén hortyogó yuppie mellé, akinek a telefonja a lábai közöt hevert és zenét játszott le – a telefont betettem a zsebébe, majd a fényképezőgépem akkumulátorját szorongotva, melegítve, még kicsiholtam annyi elektront belőle, hogy készítsek egy (rossz) képet róla. A vaku miatt enyhe alvás közbeni rángógörcsrohamot kapott (ld. mellékelt kanji), de aztán megnyugodott. Sajnos a többi, szanaszét heverő alkoholos befolyásoltságban mélyalvó emberről már nem tudtam képet készíteni (a karaokéban sem), de jövő héten visszatérek egy-két dokumentarista fotó kedvéért.

A Kona-koma méltatlan kezeléséért cserébe megkaptam a jutalmamat, elnéztem egy útpadkát és egy meglehetőset estem, de szerencsére nem nagy sebességgel. Úgy látszik, hajnalban veszélyes kerékpározni, nem ez az első eset. Pár hete workaholic befolyásoltság alatt csináltam egy bicajos szaltót a campusban, de ama esés jobban fájt, mint ez. A tegnapi napot a sebeim nyalogatásával töltöttem, de ma már jól vagyok. 🙂

(A kapcsolódó album érdektelen képeiért elnézést, a kis kamerám nagyon lassan reagál újabban, és a legjobb pillanatokról rendszeresen lekéstem… 😦

Kategória: Hétköznapok | Megjegyzés hozzáfűzése

Hero

Na, itt én vagyok a főhős, a baloldali csaj Sherine, jobbra a srác Xiao, a csaj Liang, hátul a srác meg Nishino.

heroSemmi komoly, én nem tartom magam hősnek, egyáltalán. Holnap megyünk sumo-bajnokságra, és nemrég, éjféltájt Xiao-val beszélgettem erről, mikor megcsörrent a telefon, és Sherine valami hihetetlenül elgyötört hangon kérte, hogy segítsek rajta, adjak be egy vénás injekciót, mert borzasztó migrénje van. Gyorsan összekapdostam pár fecskendőt, alkoholt, egyebet, és a mentőbicajommal – most hiányolom azt a Dr.-t a Dew felirat elől; na meg a tárcsafékeket – gyorsan eltekertem a dormitory-ba, ahol nagy meglepetésemre már ott téblábolt Xiao és Liang is, merthogy ott is laknak. Hm, érdekes, hogy Sherine mégis engem kért meg a Beavatkozásra – nekem meg Beavatás volt, mert ha jól emlékszem, külföldi személynek még nem adtam injekciót sose. Pláne nem 10 hónap inaktivitás után…. de talán azért engem kért meg, meg látta párszor, mikor kontroll DNS izolálás céljára profin szúrtam magam – másnak nem engedem a vérvételt, én meg gyakorlott vagyok, khm. Szóval valamiért hősként tekintettek rám 🙂 mondjuk lehet is, mert külföldön orvosi tevékenységet csak mindenféle engedélyek birtokában lehet végezni ugyebár. Nekem olyanom meg nincs.

A lényeg azonban nem ez, hanem hogy… kezd nagyon hiányozni az eredeti munkahelyem! Hüpp-hüpp.

(Kérdés, hogy a munkahelynek hiányzom-e én???)

Kategória: Egészség és wellness | 3 hozzászólás